Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Littérature
Publicité
Archives
Littérature
Derniers commentaires
Littérature
Catégories
13 décembre 2013

İNSANLIK HANESİ

 

ates-gif

Yaşanan toplumsal olgular karşısında, insanlık aleyhine gelişen her olayda, her bireyin eleştiri hakkı doğar. Bu hak, ister demokratik ister totaliter sistemde olsun, herkesin en doğal hakkıdır. Bu hakk’a el koymaya veya susturmaya, hiç kimsenin haddine değil! Toplumsal ve sosyal çalkantıların yaşandığı bugünlerde, yaşanılan hataların sonucunda, insanlık tarihinin hanesine kötü notların düştüğünü belirtmek, her özgür bireyin en önemli görevlerinden biri olmalıdır.

İnsanlık ve özgür bir dünya yaratma uğruna, canlarını günümüzün canavarına karşı tehlikeye atanların verdikleri yaşam mücadelesi onuru, bireyler için önem arz etmesi, en önemli olgulardan biri olmalıdır. Dünden bugüne, ileri insanlığın yaşamı için örülen bu insanlık duvarına katkıda bulunan yüce değerlerin, yarınlarda birer abide olacağı da bilinmelidir.

Öte yandan, egemen sınıfın ekmeğine her türlü hokkabazlık oyunuyla yağ sürenlerin de zamanını ortaya çıkacağı muhakkaktır. Geçmiş tarihlerde insanlık suçunu işleyenlerin, devlet arşivlerinden saklı tutulmasına da gerek kalmayacaktır. Zamanın bu gibi işlenen suçların ortaya çıkarılacağını da artık kimse durduramıyacaktır. Egemen sınıf, ne kadar kendi hata ve zaaflarını örtbas ederse etsin, kendi yan uşaklarını ve çömezlerini örtbas ederse etsin, bu sistemin parçaları, attıkları adımlarla kendi kişilik ve katrakterlerini er geç ele verecekleri kaçınılmazdır.

Günümüzde insanlık adına, insanlık kanı akıtılıyor. Fakat bu akıtılan kanın en başından beri, bir zımnî anlaşma veya danışıklı dövüş çerçevesinde "al gülüm ver gülümlü" bir kirli savaş sözkonusudur. Eğer bunun tersini savunanlar varsa, ben bunların insanlığından da şüphelenirim.

Madem günümüz, toplumsal yaşam kuralı gereği sınıf savaşımıysa (nasıl bir sınıfsal savaşsa bu da tartışmalıdır), o halde, insanların kendi hedeflerinden net olmaları gerekir. Aksi taktirde belirsiz bir hedefin olması durumunda, ölümlerin olması ve güzelim gençlerin imhalanması, hiçbir insanlık hanesine olumlu not düşürmez. Tam tersine egemen sınıfın ve kötü insanların hanesine hizmet etmekten başka bir şey değil.

 

Hasan DAL

(Edebiyatca- 12 Ağustos 2012)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité