Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Littérature
Publicité
Archives
Littérature
Derniers commentaires
Littérature
Catégories
28 janvier 2014

AH ŞU İNSANOĞLU

insan ve hayvan

 

Sadede gelip de bugün en gerçek ve yalın bir şeye dokunayım dedim. Yolda yürürken bir Kedi’nin soğukta, rüzgârda, sokakta yürüğünü gördüm. Beni görünce koşup çöp bidonlarının altına girip saklandı. O anda insanoğlunun, Kedi hakkında söylediği "nankör" deyimi aklıma geldi. Ben, bu deyimin muhasebesini yaptım. Kendi kendime; acaba insan oğlu mu, kedi mi nankördür diye, düşünüp durdum.

          Kediler veya tüm hayvanlar konuşmadıkları için, her şeyi insan oğlu kendi algısı ve olağanüstü aklıyla bir isim bulup doğada ne varsa adlandırmış. Yoksa zavallı Kedi veya doğada varolan tüm canlı ve cansız ne varsa, insan oğlunu adlandırmamış.

          Şimdi bir anlık sadede gelelim! Madem doğadaki tüm canlı ve cansız varlığı (Allah kavramı da dahil) insan oğlu adlandırmış, hatta evrende ne varsa isimlendirmiş, peki kendine insan diyen bu garip yaratık, Kedi diye adlandırdığı canlıya nasıl nankör diyebilir? Hani adlandırdığı bazı hayvanları da, yine kendi hemcinsini aynı adla aşağılandırmakta ve hakaret etmekte ya! Hani birine Eşek gibi adam! veya Öküz gibi adam! Odun gibi adam! vs.. deniliyor ya!

          Ben, bu insan oğlunu anlamıyorum. Hemcinsine hayvan diye aşağılayıp hakaret eder. Ama bu insan; hayvan etiyle, sütüyle, kılı ve tüyü ile beslenip korunmuyor mu? O halde kendisi ne oluyor diye, hep düşünürüm.

         Örneğin; Eşek, Beygir, At ve Katır vs. diye, aşağıladığı veya adlandırdığı hayvandan faydalanır, her türlü taşıma veya yük işini onunla temin eder. Ama yeri gelince de Eşek yine Eşek olarak aşağılanır. Diğer hayvanlar için de aynıdır. Hiçbir değeri olmaz. Öküzü çifte koşar, harmanda döven gezdirir, yaşlanınca da ya satar, ya da kesip etini yer. Derisinden ayakkabı veya deri giyim vs.. yapar faydalanır. Boynuzundan bıçak sapı yapar faydalanır. Ama yine de Öküz’ün değeri olmaz. Kısacası her hayvanın kendine özgü bir işlevi var. Ama hiçbir değeri olmaz. Bu insan oğlu denilen canlıya hiçbir şey yaranmaz nedense! Köpek de, Kedi de yaranmaz. Peki bu insan oğlu neden asla bu yönünü görmez de Kedi’nin kendi sahibine(!) bir çimdik atmasıyla veya unutmasıyla hemen nankör olur! Acaba nankörlük Kedi de mi yoksa insan oğlundan mı? Bence her şey ve bütün suçlar insan oğlundan kaynaklıdır. Beyniyle, düşüncesiyle, fikriyle insan oğlu her şeyin başıdır.

          Peki nasıl olur da bir Kedi, yaptığı davranışla hemen nankör olur da, bu 21. yüzyılda her türlü Atom bombasıyla tüm canlıları imha eden, cayır cayır fırınlarda ve otellerde yakanlara ne denilecek? Faşist denilir kabul edilmez ve karşı çıkılır. Köpek denilir hakaret denilir. Öküz denilir aşağılama sayılır. Şerefsiz, ahlâksız denilir hakaret sayılır. O zaman bu kavramları insan oğlu yaratmadı mı yoksa konuşmayan hayvan mı yarattı? İnsan oğlu, bu kavramların kendisine de yöneleceğini hesaplamadı mı? İşte Atom bombasını yaratan, gün gelince kendi soyunu da yok edeceğini bilmiyor muydu? Bal gibi biliyordu! Peki her türlü canlıyı kendi şahsî menfaatı için öldüren insan, nasıl modern veya namuslu, şerefli veya ahlâklı olabilir! Savaşlar vasıtasıyla toplumsal katliam yapan soykırımcı caniler nasıl insan olabilirler! Bunlara insan demek milyon, hatta milyar şahit bile yetmez.

          O halde insan oğlunun hayvandan da beter yanı var. En saldırgan ve en yırtıcı hayvana vahşi denilir. Eski veya ilkçağ insanı, ortaçağ insanı, yakın çağ insanı, modern çağ insanı diye süreç veya devir içerisinde kendisinin yenilendiğine ve modern olduğuna dair sürekli iddia eder. Bence insan oğlu kendini kandırmaktadır. İnsan oğlu, o en ilkel çağ insanından daha geridedir. Ama o ilkel insanlar, bugünkü insan gibi her çeşit Atom bombaları (nükleer, biyolojik ve kimyasal) kullanarak kalleş ve zalim değillerdi.

          Ah şu insan oğlu ne garip! Müthiş beyniyle adlandırdığı tüm canlı ve cansız varlıklar, ah bir dile gelseler de, şu insan oğlundan bir hesap sorsalar, ne iyi olur! O zaman, kimin insan kimin hayvan olduğu netleşirdi, ama ne fayda!

Hasan DAL

(Edebiyatca- 14 Mart 2013)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité