Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Littérature
Publicité
Archives
Littérature
Derniers commentaires
Littérature
Catégories
6 décembre 2013

KÜRESEL EMPERYALİZM

anne

Çağımız, kan emici emperyalizm çağı olduğuna göre, bundan böyle her şey rant üzerinde kuruludur. Yani her mesleğin bir getirisi var. Bu getirinin diğer adı da rant'dır. Onun için günümüzde artık her türlü siyaset rant üzerinde yapılmaktadır. Rantsız hiçbir siyaset düşünülemez. Örneğin; solculuk ve sağcılık bile rant kapısı haline getirildi. Dahası var; Kürdçülük, Türkçülük, ırkçılık, milliyetçilik, dincilik, cemaatçılık, Alevilik,sunnilik ve daha neler neler! İnsanlık bile rant kapısı haline getirildi. Sevgi bile ranta dönüştürüldü. Zaten vicdan çoktan ranta dönüştü. Yani şu yaşadığımız küresel emperyalizm, insanı taşlaştırmaya çalışıyor açıkçası. Ne yürek ne vicdan ne acıma hissi bırakılıyor! İnsanda ne varsa alıp öldürülüyor ve hiçbir şey bırakılmıyor. İnsanın içi boşaltılıp bomboş bir torbaya dönüştürülüyor.

Öyleki, zehirli olan bu yılan hemen zehirlemiyor. Bu zehirleme süreci çok yavaştır. Bu zehirleme, insan oğlunu süreç içinde nasıl taş haline getirdiğini veya nasıl gaddarlaştırdığını farkedemiyenler, bu saatten sonra hiçbir şey farkedemezler. Hani bir yanda da "Allahu ekber" diye tekbir getirip gövde üzerinde kelleler testereyle kesiliyor ya! İşte taş insan ve küresel canavarın bir başka marifeti!

Bu kan emici küresel emperyalizm, Yugoslavya'da nice can aldı, kimin kılı kıpırdadı? Kongo'da aynı, Balkanlar'da aynı kırım yaptı. Kimin kılı kıpırdadı? Afganistan'da senelerdir kan gövdeyi götürüyor, Irak'ta ha keza aynı senaryo oynandı. Sırayla Tunus, Yemen, Somali, Mısır, Libya ve şimdi de sırada Suriye var. Yarın öbürgün sıra Türkiye ve İran’a gelmeyeceği ne malum!

Daha bunun devamı var. Ülkedeki Alevi katliamları ve en son Roboski katliamı...

Küresel emperyalizm, globalizm vs. Hakikaten emperyalizm'in asıl amacı neydi? Tekrar yazayım; dünyanın ezilen yoksul halkları üzerinde rahatlıkla tahakküm kurmak ve kontrol altına almak için böl, parçala ve cebine koyup rahatlamak. Hani bir deyim var; "kapitalizm elinde gelse insanın gölgesini bile satan ahlâksız bir yapıdır."

Evet nerde kalmıştık? Siyasî rant, küresel emperyalizmin en son ilacıdır. Bu ilaçla insan oğlunu zehirleyip rahatlıkla kendini sağlama alma çabasıdır. Unutmadan şunu da yazayım; emperyal sistemin en büyük korkusu; gölgesinde ufacık bir ışığın doğuşudur. İşte bundandır ki o hep hile yollarına başvurup cilalı demokrasiyle toplumu ballandırıyor. Ömrünü uzatmaktan başka çaresi de yok. Yani demem o ki bütün, parçayı etkiler. Her şey birbirine zincirlemesine bağlı. Ama o zincirin zayıf noktası da bir türlü bulunamadı.

Peki ya bir zamanlar kapitalizme ilerici diyenlere ne demeli? Bu nasıl bir ilericiliktir? Demek ki insan bazen tahminlerinde yanılabiliyormuş.

Tüm haksız savaşlarda ezilen yoksul halklar hep kaybetmiş, emperyalist savaş baronları olan haydutlar da kazançlı çıkmışlardır.

İslam veya müslüman ülkelerinin hiçbiri bağımsız değildir. Özünde bu ülkeler veya devletler, çeşitli emperyalist ülkelerin birer valilikleri durumundadırlar. Bu ülkelerde başbakan sıfatıyla seçilen uşaklar, aslında emperyalistlerin kumandasıyla devletin en tepesine getirilmişlerdir. İşte Ortadoğu'da dönen asıl dolapların özü budur. Asırlar boyu, bu alanda halka gerçek hizmeti vermiş bir islam ülkesini örnek olarak bulmak meseledir. Bu alan emperyalist ülkelerin kendi arasındaki it dalaşından öte bir şey değildir. Sadece bu faşist ülkeler, ezilen halkların kanı üzerinde iktidar savaşlarını yeniden inşa edip, yeniden "küreselleşme" adı altında tekrar sömürü biçimlerinin ömrünü uzatmaları peşindedirler. Onun için ezilen ülke halkları için de, uluslararası ezilen halklar için de düşman aynıdır.

 

Hasan DAL

(Edebiyatca- 27 Aralık 2012)

Publicité
Publicité
Commentaires
Publicité